Connect with us

GEZONDHEID

Het coronavirus is nu een A-ziekte in Nederland: dit betekent het voor jou:

Het coronavirus is nu ruim een maand actief en inmiddels zijn 4500 mensen besmet geraakt. 106 mensen zijn al bezweken onder het virus en ook in Europa zijn de eerste besmettingen gemeld. Nederland heeft de ziekte nu gekenmerkt als A-ziekte.

Maar wat betekent dit?

A-ziekte
Een aantal ziektes zijn gekenmerkt als A-ziekte. Dit zijn de pokken, polio, virale hemorragische koorts en nu 3 soorten van het coronavirus. Het MERS-coronavirus en SARS-coronavirus zijn al bekende coronavirussen die eerder uitbraken. Sinds een maand is daar een nieuw soort coronavirus bijgekomen en deze soort is aan de lijst van A-ziektes toegevoegd. Dit heeft minister Bruins voor Medische Zorg maandag geschreven in een Kamerbrief. Hij is door het RIVM geadviseerd om over te gaan op het hoogste niveau van waakzaamheid. Maar wat houdt dit niveau van waakzaamheid in?

Maatregelen
Wanneer een ziekte bestempeld is met het label A-ziekte, hebben zorgprofessionals een meldplicht. Wanneer zij ook maar het vermoeden hebben dat iemand in Nederland besmet is met het virus, moeten zij dit verplicht doorgeven aan de GGD. Zo iemand wordt dan direct in verplichte quarantaine geplaatst om te voorkomen dat het virus zich verder verspreid. Dit kan thuis, maar ook alle Nederlandse ziekenhuizen hebben speciale isolatiekamers waar patiënten veilig kunnen verblijven. Ook de omgeving van deze vermoedelijk besmette mensen wordt direct gecheckt. Wanneer iemand in de omgeving van de patiënt ook symptomen van het coronavirus laat zien, worden dezelfde stappen als hierboven ondernomen.

Wanneer ben je vermoedelijk besmet?
Een vermoede patiënt voldoet aan de volgende punten:

Hij of zij heeft minstens 38 graden koorts
Hij of zij is in de afgelopen 2 weken in besmet gebied geweest
Hij of zij heeft 2 of meer van de volgende verschijnselen: hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of tekenen van longinfiltraat.
Geen controle op Schiphol
Wel is besloten om op Schiphol geen extra maatregelen te nemen. Toen in 2002 het SARS-virus uitbrak, werd dit wel gedaan. Er was een vaste controle bij de gate maar hierbij werden geen besmette reizigers gevonden. Ook worden er geen mondkapjes uitgedeeld. Volgens minister Bruins is dat niet nodig. Wel is het belangrijk dat mensen hun persoonlijke hygiëne goed op orde hebben en komen er op het vliegveld schermen met informatie over de ziekte.

Nuance
Ondanks dat de verspreiding van het virus nu dagelijks de media haalt en iedereen waakzaam moet zijn, is er geen reden voor paniek. Een beetje nuance mag in deze situatie wel aangebracht worden. Zo zou de griep gevaarlijker lijken dan het nieuwe coronavirus, wanneer je de cijfers naast elkaar legt. Wel is er meer gedetailleerde informatie nodig om deze vergelijking goed te kunnen maken. Daarbij werden tot nu toe veel familieleden van Chinese patiënten niet ziek. Het lijkt dus niet zo te zijn dat het virus zich zomaar laat overdragen. Ook zijn de inmiddels 106 slachtoffers bij wie het virus hun leven eiste, vaak al kwetsbare mensen. Zo kampten veel van hen met hart- of longproblemen. Het coronavirus kregen zij daarbovenop, wat hen fataal werd. De meeste mensen die besmet raakten, werden weer beter.

Momenteel wordt er gewerkt aan een vaccin tegen het virus. De Katholieke Universiteit Leuven hoopt binnen 7 weken een prototype af te hebben dat vervolgens een testfase in gaat. Op z’n vroegst is er over een jaar een vaccin verkrijgbaar.

Brond: NOS, Nu.nl, RIVM, Libelle Beeld: iStock

Lees verder

GEZONDHEID

Last van grijze haren? Doe dit dan eens met een paar aardappelschillen!

Grijze haren? Verhelp ze met aardappelschillen!
Grijze haren, vroeg of laat moeten we er allemaal aan geloven. Als we de eerste ontdekken is het proces onomkeerbaar, je kan ze eruit trekken maar ze komen in tienvoud weer terug.

Het verven van je haar is een intensief werkje, het kost veel geld en je blijft bezig met het bijwerken van die uitgroei! Maar volgens verschillende blogs is er nu een geweldig trucje dat veel goedkoper is en minstens zo effectief… Het enige wat je ervoor nodig hebt is een zak aardappelen! Aardappelschillen bevatten een enzym dat ‘catecholase’ heet, wat gebruikt wordt in cosmetische producten voor het egaliseren van de huid. Maar in je haren kan het juist wat kleur geven! De schillen zijn niet schadelijk voor je haar, wat ook weer winst is ten opzichte van vele chemische kleuringen, dus het is het proberen waard. Wat let je?

Hoe krijg je deze verkleurende eigenschappen nu uit de aardappelschillen? Makkelijk: kook een paar aardappelen gedurende ongeveer 20 minuten.

Verwijder vervolgens de schil en pureer de schillen (niet de aardappelen) in een blender. Breng dit prutje aan na het wassen van je haar en laat het minstens een kwartier rustig intrekken. Spoel het uit en behandel het daarna met een maskertje of crèmespoeling om de aardappelgeur er wat uit te krijgen. Je kunt ook het kookvocht van gekookte aardappelschillen zachtjes door je lokken borstelen. Dit maakt je haar echter wel wat hard. Ga je het proberen? Laat ons het resultaat dan weten! Nog niet overtuigd? Bekijk dan deze video waarin je kan zien dat dit trucje echt werkt!

Lees verder

GEZONDHEID

Een eenvoudige truc om af te komen van bruine vlekken op je huid, ook wel bekend als ouderdomsvlekken!

Verwijder heel eenvoudig de bruine vlekken op je huid!
Bruine vlekken, ook wel bekend als ouderdomsvlekken, zijn bij veel mensen op de huid te vinden. Ze kunnen op je gezicht zitten, op je benen, armen, schouders, handen, eigenlijk overal op je lichaam. Naarmate je ouder wordt, groeit het aantal van deze vlekken ook. Ze zijn dus een duidelijke teken van veroudering van het lichaam en je huid. Waarom we ze precies krijgen? Dat weten we ook!

Één van de oorzaken is overmatige blootstelling aan zonlicht/uv-straling. Hoe meer zonlicht en uv-stralen, des te sneller zal het proces van “melanine” gaan. Melanine is een natuurlijke reactie van je lichaam en is verantwoordelijk voor het donker worden van je huid. De vlekken die ontstaan zijn niet gevaarlijk, wel is het belangrijk om ze in de gaten te houden. Raadpleeg je huisarts als:
– Sommige plekken donkerder worden dan andere
– Er een donkere kring om de vlek heen zit
– Als ze blijven groeien of als ze rood beginnen te kleuren.

Wanneer één van deze gevallen bij jou ten sprake komt, dan is het verstandig om je huisarts op de hoogte te stellen. Ook is er een manier om af te komen van deze vlekken!

Je ziet het goed: uien! Het is bewezen dat uiensap helpt bij het laten verdwijnen van littekens. Uien bevatten namelijk antioxidanten die vooral een groot effect hebben op de bovenste lagen van je huid. Hiernaast helpt appelazijn bij het verwijderen van dode lagen in je huid. En met deze twee helende ingrediënten, krijg je gemakkelijk een frisse en vlekkeloze huid!

Hoe maak je jouw huidverzorgingsproduct:

  1. Blender de ui zo fijn mogelijk en voeg een half kopje appelazijn toe.
  2. Meng dit nogmaals door elkaar tot er een gladde massa is ontstaan.
  3. Dompel een katoenen doekje in het mengsel en smeer het op de vlekken.
  4. Herhaal dit dagelijks voor een paar weken.

Het is belangrijk dat je het dagelijks aanbrengt, want anders zal er weinig tot geen vooruitgang te zien zijn. Om deze vlekken te voorkomen, is het belangrijk om te letten op het aantal uren dat je buiten bent in de volle zon en je altijd in te smeren met zonnebrandcrème. Bescherm je huid altijd, dan ben je de bruine vlekken te slim af! Kijk voor meer informatie naar de video hieronder.

Lees verder

GEZONDHEID

Wikkel je voeten in aluminiumfolie en een paar uur later heb je dit resultaat! Dat is handig!

Wikkel je voeten eens in aluminiumfolie!
Je bent vast bekend met aluminiumfolie. Veel mensen gebruiken het in de keuken, maar de meesten denken er niet aan om het lichaam er mee in te wikkelen. Het is ook een beetje een raar idee, maar aluminiumfolie blijkt een hartstikke goed product voor je “alledaagse kwaaltjes”.

Het klinkt een beetje raar, maar het effect is geweldig.

Verkoudheid

Zo brengt het inwikkelen van lichaamsdelen met aluminiumfolie vele voordelen met zich mee. Het werkt bijvoorbeeld tegen oververmoeidheid, het verzacht pijnlijke gewrichten, het verlicht de pijn van brandwonden en het is zelfs te gebruiken om jezelf te verlossen van verkoudheid.

Sowieso heeft aluminium veel toepassingen die heel handig zijn.

  • Heb je geen trechter in huis? Geen nood, met aluminiumfolie maak je heel gemakkelijk een trechter die niet lekt. Zo kan je toch zonder troep iets overgieten, ideaal!
  • Als je eigenlijk geen tijd hebt om je kleding te strijken, dan is aluminiumfolie een uitkomst. Je vouwt een kledingstuk om een stuk aluminiumfolie en beiden zijden kunnen dan tegelijk gestreken worden.
  • Botte schaar? Geen probleem. Met aluminiumfolie heb je de schaar zo weer scherp. Het enige wat je hoeft ze doen is een vel folie pakken en daar reepjes van te knippen. Zo simpel kan het zijn!
  • Statische kleding kan heel frustrerend zijn. Gelukkig bestaat er een trucje om dit snel en eenvoudig op te lossen. Het enige wat je hoeft te doen is een balletje maken van het folie en die over je kleding te strijken. Je kleding zal niet langer haar of stof aantrekken.
  • Is het WiFi-signaal niet heel sterk in jouw huis? Maak een scherm van aluminiumfolie en zet die aan de muurkant gericht op de plek waar je een beter signaal wilt krijgen. Het wifisignaal wordt dan in die richting versterkt.

Terug naar de voeten:

Verlos jezelf extra snel van die vervelende verkoudheid! Hoe? Neem vijf tot zeven vellen aluminiumfolie en wikkel deze om je voeten heen. Laat het ongeveer een uur zitten. Haal het een uurtje er af om je voeten te laten ademen en wikkel ze daarna opnieuw in. Herhaal dit proces elke avond. Na 2 avonden merk je al verbetering!

Ook zal het inwikkelen van gewrichten met een vel aluminiumfolie helpen tegen de pijn. Je kunt wat verband gebruiken om het folie goed op zijn plaats te houden. Wikkel het pijnlijke gewricht in voordat je gaat slapen en laat het gedurende de nacht zitten. Doe dit voor ongeveer 7 nachten lang. Onze laatste tip komt goed van pas als je last hebt van vermoeidheid. Leg dan een paar vellen aluminiumfolie ongeveer twee tot vier uur in de diepvries. Leg vervolgens de vellen op je gezicht, vooral op je oogleden en je wangen. Maak het jezelf comfortabel je voelt de ontspannende werking van het aluminiumfolie. We hebben het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar we horen van veel mensen dat het echt werkt! Het proberen waard dus.

Lees verder

Trending