Connect with us

GEZONDHEID

Aha! Dít zijn die doorzichtige sliertjes in je oog die je soms ziet

Heb jij het wel eens gehad? Je kijkt naar een blauwe lucht of een effen achtergrond en ziet allemaal doorzichtige sliertjes. Wat zijn dit voor sliertjes in je oog? En belangrijker: kan het kwaad?

Redacteur Eva van Libelle zocht het uit.

Doorzichtige wurmpjes
Zelf viel het me al jaren op. Ik zag allemaal ‘doorzichtige wurmpjes’, zoals ik het zelf noemde. Als ik anderen erover vertelde, waren er altijd heel duidelijk 2 soorten reacties. Ten eerste waren er mensen die precies wisten waar ik het over had en het zelf ook zagen. Maar ook een aantal mensen verklaarde me voor gek en verzekerde me dat dit foute boel was.

Floaters
Voor degenen die me hierin herkennen heb ik goed nieuws: je kunt opgelucht ademhalen. Ik ging in gesprek met oogarts Peter van Etten en die verzekerde me: dit is niets ergs. Sterker nog. Bijna iedereen heeft wel een paar van deze sliertjes, die officieel ‘floaters’ heten. Alleen veel mensen zien ze simpelweg niet bij zichzelf omdat ze niet precies weten waar ze naar moeten kijken.

Eiwit
Maar waar komen die sliertjes nou vandaan? Peter van Etten legde het me uit: “Onze ogen zijn gevuld met glasvocht”, vertelde hij. “Dat vocht bestaat voor 98% uit water en 2% uit eiwitten (collageen), die het vocht wat steviger moeten maken.” Het eiwit heeft de neiging om samen te klonteren. Hierdoor ontstaan er kleine ophopingen van collageen in het oog. “Wanneer je ergens naar kijkt, zie je de schaduwen van die vertroebelingen in het glasvocht door je lens heen. Het lijkt dan alsof je allemaal doorzichtige sliertjes in de lucht ziet. Dat zijn gewoon samenklonteringen in je oog”, aldus Van Etten.

Niet schadelijk
Naast dat het vervelend kan zijn, is de floater zelf niet schadelijk voor het oog. Wel kan het op den duur hinderlijk worden als je te veel floaters krijgt. Want hoe ouder we worden, hoe meer het eiwit in ons oog geneigd is om aan elkaar te blijven kleven. Het kan dus zijn dat je op een gegeven moment meer van dit soort sliertjes krijgt en je je eraan gaat ergeren. Zeker boven de 60 kan dat lastig worden. Op deze leeftijd krijgen mensen namelijk geregeld last van glasvocht dat loskomt van het netvlies.

Door deze ‘achterste glasvochtloslating’ kan in plaats van sliertjes, een grote ring ontstaan. Dit noemen we de ring van Weiss. “Mensen die hier last van hebben zien geen schaduwen van kleine sliertjes meer, maar een grote ring”, vertelt Van Etten. “Dat kan wel heel vervelend zijn.” Na verloop van tijd daalt deze klontering in je oog en zul je er geen last meer van hebben. Wel is er een kleine kans bij deze achterste glasvochtloslating dat het netvlies aan de randen mee scheurt. Dit kan leiden tot netvliesloslating. Het is in dit geval dan ook verstandig om wel even langs te gaan bij een optometrist of oogarts.

Risicovol
Het kan goed zijn dat je problemen niet zorgwekkend zijn, maar je toch veel last hebt van de floaters of de ring van Weiss. Als dat het geval is kun je de collageenklonten laten weg laseren of middels een operatie laten verwijderen. “Maar liever doe je dat niet”, zegt Van Etten. “Zo’n operatie is erg risicovol.” Het is dan ook goed om jezelf het volgende af te vragen: is het zien van de sliertjes of ring vervelender dan eventuele gevolgen die de operatie kan hebben? Zo nee, lekker laten. Met een mislukte operatie ben je verder van huis dan met een paar sliertjes.

Afleiding zoeken
Helaas is er geen andere manier om er vanaf te komen. Volgens Van Etten is het de kunst om jezelf af te leiden en niet je aandacht te focussen op deze vertroebelingen. “Zodra je er echt op gaat letten, krijg je er last van”, vertelt hij. “Maar zolang je kunt accepteren dat je die floaters nou eenmaal ziet, en er verder geen aandacht aan besteedt, valt er prima mee te leven.”

Bron: Libelle Beeld: iStock.

Lees verder

GEZONDHEID

Last van grijze haren? Doe dit dan eens met een paar aardappelschillen!

Grijze haren? Verhelp ze met aardappelschillen!
Grijze haren, vroeg of laat moeten we er allemaal aan geloven. Als we de eerste ontdekken is het proces onomkeerbaar, je kan ze eruit trekken maar ze komen in tienvoud weer terug.

Het verven van je haar is een intensief werkje, het kost veel geld en je blijft bezig met het bijwerken van die uitgroei! Maar volgens verschillende blogs is er nu een geweldig trucje dat veel goedkoper is en minstens zo effectief… Het enige wat je ervoor nodig hebt is een zak aardappelen! Aardappelschillen bevatten een enzym dat ‘catecholase’ heet, wat gebruikt wordt in cosmetische producten voor het egaliseren van de huid. Maar in je haren kan het juist wat kleur geven! De schillen zijn niet schadelijk voor je haar, wat ook weer winst is ten opzichte van vele chemische kleuringen, dus het is het proberen waard. Wat let je?

Hoe krijg je deze verkleurende eigenschappen nu uit de aardappelschillen? Makkelijk: kook een paar aardappelen gedurende ongeveer 20 minuten.

Verwijder vervolgens de schil en pureer de schillen (niet de aardappelen) in een blender. Breng dit prutje aan na het wassen van je haar en laat het minstens een kwartier rustig intrekken. Spoel het uit en behandel het daarna met een maskertje of crèmespoeling om de aardappelgeur er wat uit te krijgen. Je kunt ook het kookvocht van gekookte aardappelschillen zachtjes door je lokken borstelen. Dit maakt je haar echter wel wat hard. Ga je het proberen? Laat ons het resultaat dan weten! Nog niet overtuigd? Bekijk dan deze video waarin je kan zien dat dit trucje echt werkt!

Lees verder

GEZONDHEID

Een eenvoudige truc om af te komen van bruine vlekken op je huid, ook wel bekend als ouderdomsvlekken!

Verwijder heel eenvoudig de bruine vlekken op je huid!
Bruine vlekken, ook wel bekend als ouderdomsvlekken, zijn bij veel mensen op de huid te vinden. Ze kunnen op je gezicht zitten, op je benen, armen, schouders, handen, eigenlijk overal op je lichaam. Naarmate je ouder wordt, groeit het aantal van deze vlekken ook. Ze zijn dus een duidelijke teken van veroudering van het lichaam en je huid. Waarom we ze precies krijgen? Dat weten we ook!

Één van de oorzaken is overmatige blootstelling aan zonlicht/uv-straling. Hoe meer zonlicht en uv-stralen, des te sneller zal het proces van “melanine” gaan. Melanine is een natuurlijke reactie van je lichaam en is verantwoordelijk voor het donker worden van je huid. De vlekken die ontstaan zijn niet gevaarlijk, wel is het belangrijk om ze in de gaten te houden. Raadpleeg je huisarts als:
– Sommige plekken donkerder worden dan andere
– Er een donkere kring om de vlek heen zit
– Als ze blijven groeien of als ze rood beginnen te kleuren.

Wanneer één van deze gevallen bij jou ten sprake komt, dan is het verstandig om je huisarts op de hoogte te stellen. Ook is er een manier om af te komen van deze vlekken!

Je ziet het goed: uien! Het is bewezen dat uiensap helpt bij het laten verdwijnen van littekens. Uien bevatten namelijk antioxidanten die vooral een groot effect hebben op de bovenste lagen van je huid. Hiernaast helpt appelazijn bij het verwijderen van dode lagen in je huid. En met deze twee helende ingrediënten, krijg je gemakkelijk een frisse en vlekkeloze huid!

Hoe maak je jouw huidverzorgingsproduct:

  1. Blender de ui zo fijn mogelijk en voeg een half kopje appelazijn toe.
  2. Meng dit nogmaals door elkaar tot er een gladde massa is ontstaan.
  3. Dompel een katoenen doekje in het mengsel en smeer het op de vlekken.
  4. Herhaal dit dagelijks voor een paar weken.

Het is belangrijk dat je het dagelijks aanbrengt, want anders zal er weinig tot geen vooruitgang te zien zijn. Om deze vlekken te voorkomen, is het belangrijk om te letten op het aantal uren dat je buiten bent in de volle zon en je altijd in te smeren met zonnebrandcrème. Bescherm je huid altijd, dan ben je de bruine vlekken te slim af! Kijk voor meer informatie naar de video hieronder.

Lees verder

GEZONDHEID

Wikkel je voeten in aluminiumfolie en een paar uur later heb je dit resultaat! Dat is handig!

Wikkel je voeten eens in aluminiumfolie!
Je bent vast bekend met aluminiumfolie. Veel mensen gebruiken het in de keuken, maar de meesten denken er niet aan om het lichaam er mee in te wikkelen. Het is ook een beetje een raar idee, maar aluminiumfolie blijkt een hartstikke goed product voor je “alledaagse kwaaltjes”.

Het klinkt een beetje raar, maar het effect is geweldig.

Verkoudheid

Zo brengt het inwikkelen van lichaamsdelen met aluminiumfolie vele voordelen met zich mee. Het werkt bijvoorbeeld tegen oververmoeidheid, het verzacht pijnlijke gewrichten, het verlicht de pijn van brandwonden en het is zelfs te gebruiken om jezelf te verlossen van verkoudheid.

Sowieso heeft aluminium veel toepassingen die heel handig zijn.

  • Heb je geen trechter in huis? Geen nood, met aluminiumfolie maak je heel gemakkelijk een trechter die niet lekt. Zo kan je toch zonder troep iets overgieten, ideaal!
  • Als je eigenlijk geen tijd hebt om je kleding te strijken, dan is aluminiumfolie een uitkomst. Je vouwt een kledingstuk om een stuk aluminiumfolie en beiden zijden kunnen dan tegelijk gestreken worden.
  • Botte schaar? Geen probleem. Met aluminiumfolie heb je de schaar zo weer scherp. Het enige wat je hoeft ze doen is een vel folie pakken en daar reepjes van te knippen. Zo simpel kan het zijn!
  • Statische kleding kan heel frustrerend zijn. Gelukkig bestaat er een trucje om dit snel en eenvoudig op te lossen. Het enige wat je hoeft te doen is een balletje maken van het folie en die over je kleding te strijken. Je kleding zal niet langer haar of stof aantrekken.
  • Is het WiFi-signaal niet heel sterk in jouw huis? Maak een scherm van aluminiumfolie en zet die aan de muurkant gericht op de plek waar je een beter signaal wilt krijgen. Het wifisignaal wordt dan in die richting versterkt.

Terug naar de voeten:

Verlos jezelf extra snel van die vervelende verkoudheid! Hoe? Neem vijf tot zeven vellen aluminiumfolie en wikkel deze om je voeten heen. Laat het ongeveer een uur zitten. Haal het een uurtje er af om je voeten te laten ademen en wikkel ze daarna opnieuw in. Herhaal dit proces elke avond. Na 2 avonden merk je al verbetering!

Ook zal het inwikkelen van gewrichten met een vel aluminiumfolie helpen tegen de pijn. Je kunt wat verband gebruiken om het folie goed op zijn plaats te houden. Wikkel het pijnlijke gewricht in voordat je gaat slapen en laat het gedurende de nacht zitten. Doe dit voor ongeveer 7 nachten lang. Onze laatste tip komt goed van pas als je last hebt van vermoeidheid. Leg dan een paar vellen aluminiumfolie ongeveer twee tot vier uur in de diepvries. Leg vervolgens de vellen op je gezicht, vooral op je oogleden en je wangen. Maak het jezelf comfortabel je voelt de ontspannende werking van het aluminiumfolie. We hebben het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar we horen van veel mensen dat het echt werkt! Het proberen waard dus.

Lees verder

Trending