Ze overleed op 2-jarige leeftijd toen ze Kerstmis vierde. De reden is zo groot als je vingernagel.

Brianna Florer is een schattig meisje van twee jaar dat blaakt van energie en levensvreugde. Ze woont samen met haar ouders, broers en zusjes in Oklahoma in de VS. De hele familie bereidde zich voor om Kerstmis te vieren.

Maar in de namiddag wordt Brianna geveld door een stevige koorts. Haar ouders dachten dat het maar een verkoudheid was. Maar de zondag volgend op Kerstmis moeten ze zich met hun kleintje naar de spoedafdeling haasten. Brianna begint bloed over te geven en haar huid slaagt helemaal blauw uit. Na de nodige onderzoeken en scans komt de vreselijke realiteit aan het licht: Brianna had een knopbatterijtje ingeslikt.

kerst1

De dokters moeten haar onmiddellijk opereren want het gif heeft zich ondertussen in het lichaam van het kleintje verspreid. Via de maag is de inhoud van de batterij in een van haar hoofdslagaders gelopen. “Ze opereerden haar 2,5 uur lang, maar ze hebben de vergiftiging niet kunnen stoppen” vertelt haar opa Kent Vice. “De ene minuut was ze nog goed, en een minuut later was ze dood. We wisten hoegenaamd niet dat ze een batterijtje had ingeslikt.”

kerst2

De lithiumbatterijen waarvan sprake bevinden zich in de meest uiteenlopende elektronische toestellen. Niet alleen in afstandsbedieningen, rekenmachines en dergelijke meer, maar ook in zogenaamde “muzikale” wenskaarten voor kinderen.

Volgens het Nationaal Antigifcentrum van Washington werden er tussen 2005 en 2014 niet minder dan 11.000 gelijkaardige incidenten gerapporteerd. 15 kinderen zouden overleden zijn en 101 liepen ernstige, blijvende verwondingen op.

kerst3

Daarom is het erg belangrijk de symptomen te kennen wanneer je kind een batterijtje ingeslikt heeft. Hieronder enkele voorzorgsmaatregelen en richtlijnen:

  • Als je weet dat een kind een batterij heeft ingeslikt, neem dan onmiddellijk contact op met een antigifcentrum.
  • Als je kind niet meer eet of drinkt, en zelfs niet meer kan braken, wil dit zeggen dat er iets geblokkeerd zit in de slokdarm.
  • Opgelet! Melk is niet aan te bevelen tegen gif! Integendeel, het bevordert de opname van het gif in de organen.
  • Kleine batterijtjes moeten altijd buiten het bereik van kinderen bewaard worden!
  • De toestellen die op dergelijke batterijen werken, moeten zorgvuldig nagekeken worden. Kan een kind het toestelletje openen?
  • Gooi gebruikte batterijen onmiddellijk weg en lever ze in bij een inzamelpunt.

Maar er is toch ook hoop op beterschap: men is namelijk bezig met de ontwikkeling van batterijen in een “mantel”, zodat het gif niet door de maag geabsorbeerd kan worden.

kerst4

DEEL deze levensbelangrijke informatie op Facebook!

Het laatste viral nieuws direct in je inbox

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste viral nieuws? Schrijf je dan snel in op de ViralTrend nieuwsbrief.