Vrouw gearresteerd nadat ze duizenden kinderen in doodskisten verstopte. Dan komt haar donkere geheim aan het licht

Irena Sendler is een echte heldin, van wie de meesten wellicht nog niet gehoord zullen hebben. Ze werd op 15 februari 1910 geboren in de Poolse stad Warschau. Tijdens haar opvoeding hechtten haar ouders altijd veel belang aan goed doen voor andere mensen en noodlijdende personen te helpen. Dat ze deze opvoeding helemaal in de praktijk zou brengen, weet op dat ogenblik nog niemand. Irena is amper 7 jaar oud als haar leven voor het eerst door een tragedie overhoop gegooid wordt. Haar vader leed immers aan tyfus en komt te overlijden. Ze had hem altijd zo bewonderd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze in zijn voetsporen zal treden. Haar vader was arts en hij leefde ervoor om het leven van andere mensen te redden. Daarom werd Irena zelf verpleegster. Ze werkte bij de sociale dienst en hielp mensen in nood aan kleding en voedsel. Ondanks het groeiende antisemitisme in Europa maakte ze nooit een onderscheid tussen wie ze hielp. Voor haar maakte het niets uit of het al of niet ging om Joden.

Afbeelding: Facebook / Irena Sendler

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werkte ze nog steeds bij de sociale dienst vn de stad. Kort na Kristalnacht werd in 1939 in Warschau een getto opgericht waar alleen Joden mochten wonen. De internering werd als een “humanitaire maatregel” voorgesteld, maar in realiteit waren de leefomstandigheden in de wijk erbarmelijk. Irena beslist om niet zomaar langs de zijlijn te blijven toekijken. Ze engageert zich bij Zegota (een ondergrondse organisatie met de schuilnaam “Raad voor de Bescherming van de Joden”). Hoe meer de situatie verslechterde, hoe duidelijker het werd voor Irena dat ze meer moest doen, ook al moest ze daarvoor haar eigen leven riskeren. Samen met andere Joodse verzetsstrijders helpt ze om kinderen uit het getto te smokkelen en in pleeggezinnen onder te brengen. Hoewel ze zo vele levens kon redden, waren niet alle families bereid om hun eigen kinderen in handen van een vreemde te laten. Op dat moment was nog niets geweten over de horror van de concentratiekampen, naar waar de meesten onder hen uiteindelijk gedeporteerd zouden worden.

Afbeelding: Facebook / Irena Sendler

Omdat de bewaking in het getto alsmaar strenger werd, moest Irena ook alsmaar meer creatieve methodes verzinnen om de kinderen naar buiten te smokkelen. Meestal verstopte ze de kinderen in de ziekenwagen die ernstig zieke patiënten naar het ziekenhuis bracht, maar dat duurde niet lang en ook deze route werd afgeblokt. Dan begon Irena de kleintjes in zakken, vuilniszakken en zelfs in doodskisten te verstoppen.

Afbeelding: Facebook / Irena Sendler

Meer dan 2.500 kinderen redde Irena op deze manier. Om ze na de oorlog terug op te sporen, hield Irena alle namen bij op lijstjes, die ze vervolgens in glazen stak en in de tuin van haar buren begroef. Jarenlang werkt ze onopgemerkt aan de redding van deze kinderen tot de Gestapo haar op 20 oktober 1943 arresteerde. Maandenlang werd ze brutaal gemarteld en verhoord, maar ze weigert haar kompanen te verraden. Uiteindelijk werd ze berecht en ter dood veroordeeld. Ze zou opgehangen worden. Maar het lot had andere plannen voor deze vrouw in gedachten. Kort voor haar executie slagen enkele handlangers erin om een bewaker om te kopen waardoor ze uit de gevangenis kon ontsnappen. Twee jaar lang leeft ze onder een valse naam en helpt onvermoeibaar haar medemens.

Afbeelding: Facebook / Irena Sendler

Na de oorlog groef Irena de glazen opnieuw op en bezorgt ze aan de overlevenden van de Joodse gemeenschap. Na de oorlog bouwt ze haar eigen leven op, trouwt ze en krijgt ze drie kinderen. Ze verklaart haar dappere mentaliteit als volgt: “Mijn jeugd was de reden waarom ik die kinderen gered heb. Ik ben gewoon opgevoed om andere mensen in nood te helpen – ongeacht religie of nationaliteit.”

Afbeelding: Facebook / Irena Sendler

In 2007 kreeg Irena eindelijk internationale erkenning toen ze voor de Nobelprijs voor de Vrede genomineerd werd. Ook al was het haar nooit om de eer te doen was, waardeerde ze dit gebaar enorm. Een jaar later zou ze op de leeftijd van 98 jaar overlijden in intieme familiekring. Hoewel ze vandaag niet meer leeft, zullen haar daden nooit vergeten worden.

Afbeelding: Facebook / Irena Sendler

Wat een geweldige vrouw! Ze is een groot voorbeeld voor de troostende gedachte dat er toch steeds weer mensen zijn die hun eigen grenzen verleggen om het leven van anderen te redden. In haar geval waren dat meer dan 2.500 kinderlevens. Laten we dit bericht massaal DELEN om deze vrouw te eren!

Bron: FaithTap en YouTube

De laatste verhalen direct in je inbox?

Als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan snel in op de ViralTrend nieuwsbrief.