Als het kind ZO geboren wordt, kan niemand vermoeden wat 2 jaar later van hem wordt. Geweldig!

Van tijd tot tijd zijn er mensen, die over een heel bijzonder talent beschikken. Derek Paravicini is een van hen. En dan te bedenken dat het begin van zijn leven erg moeilijk was. Hij werd bijna 3 maanden te vroeg geboren, maar heeft desondanks de strijd om te overleven gewonnen. Zijn hersenen hadden daardoor wel schade opgelopen. Derek is blind, heeft een leerstoornis en lijdt aan een zware vorm van autisme. Zijn ouders maakten zich zorgen of hij ooit een normaal leven zou kunnen hebben. Hij bleek veel moeite te hebben om met andere mensen te communiceren en zijn coördinatie was dusdanig verstoord, dat hij zichzelf nog niet eens kon aankleden

derekp1
Maar door een toeval ontdekken ze een ongelooflijk aspect bij hem. Derek blijkt een muzikaal genie te zijn! Op een dag brengt zijn moeder hem naar school en in de verte horen ze een geluid wat zijn leven voorgoed zal veranderen. In de verte klinken namelijk zwak de zachte klanken van het klavier van de school, waarop een melodie wordt gespeeld.

derekp2
Derek voelt zich meteen magisch aangetrokken tot het geluid en ook zijn moeder ziet dat er plotseling iets met Derek gebeurde. Het leek wel alsof er een onzichtbaar magneetveld aan de jongen trok, toen hij richting de oorsprong van de zachte klanken liep. Hij schoof degene die aan het spelen was van de kruk af en daarna gebeurde er iets ongelooflijks. Hij ging achter het klavier zitten en plotseling trad er een verandering bij hem op. Derek zit opeens veel rechter. Zijn lichaamshouding straalt zelfvertrouwen uit en zijn handen ontspannen zich.

derekp3
Als zijn vingers de toetsen beroeren, lijkt alles duidelijk te worden. De handen van Derek dansen en vinden de eerste noten van een lichte melodie. Hij is niet meer bij het instrument weg te slaan en uiteindelijk besluit zijn moeder dat haar zoon pianoles moet gaan krijgen. Al snel wordt duidelijk dat Derek meer dan alleen maar bijzonder begaafd is.

Zijn leraar, Adam Ockelford, geeft hem al snel niet slechts één keer per week les, maar elke dag. Binnen enkele maanden heeft Derek het instrument volledig onder de knie. Hij blijkt over een perfect gehoor te beschikken en heeft een gevoel voor muziek, wat je maar heel af en toe bij anderen tegenkomt.

derekp4
Op 7-jarige leeftijd geeft hij al zijn eerste concert en slechts 2 jaar later mag hij zelfs met het Royal Philharmonic Pops Orchestra optreden. Zo iemand als Derek word ook wel een hooggeleerde genoemd. Dat zijn mensen die extreem begaafd zijn op een beperkt vlak, die moeilijkheden hebben met het maken van sociale contacten of met het uitvoeren van alledaagse handelingen, maar in plaats daarvan al hun energie op één activiteit kunnen richten. Bij Derek is dat de muziek. Hij is in staat om een muziekstuk, wat hij maar één keer heeft gehoord, perfect na te spelen.

derekp5
En niet alleen dat. Hij kan het ook nog eens foutloos in andere stijlen en ritmes naspelen. Als hij bijvoorbeeld een stuk klassieke jazz hoort, kan hij daar zonder problemen een popmuziek-versie van maken. Het is werkelijk uitzonderlijk. Tegenwoordig brengt hij een cd’s uit en verzorgt hij regelmatig concerten. Tijdens die optredens kan het publiek live zien hoe de muzikant verandert, zodra hij het podium betreedt.

derekp6
Ondertussen staat Derek bekend als een van de beste pianisten aller tijden. Zijn ouders zijn ongelooflijk trots op hem. Hij heeft zelfs een eredoctoraat in ontvangst mogen namen voor zijn muzikale prestaties. Hij is daarmee de eerste persoon ter wereld met een leerstoornis, die zo’n titel heeft gekregen. Na zijn geboorte had niemand gedacht dat hij zo’n geweldig voorbeeld zou worden voor de ongelooflijke mogelijkheden van het menselijke brein. Zodra hij achter het klavier plaatsneemt, straalt het enthousiasme aan alle kanten van Derek af.

derekp8
Wauw! Dat was een fascinerend verhaal! In de video hieronder zie je Derek live spelen en kun je kennis maken met zijn ongelooflijke vaardigheden.

De laatste verhalen direct in je inbox?

Als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan snel in op de ViralTrend nieuwsbrief.