Het afgehakte hoofd van de 31-jarige rust op de bovenste plank. Ook 176 jaar later kan niemand de omvang van zijn daden vatten.

Diogo Alves werd in het jaar 1841 ter dood veroordeeld. Maar ook na zijn dood is men zo gefascineerd door zijn persoon dat men besluit zijn hoofd als aandenken te bewaren. Het in de gele vloeistof zwemmende lichaamsdeel behoort toe aan een seriemoordenaar, die alleen in het jaar 1837 alleen al 70 mensen in Lissabon vermoordde.


Diogo Alves, in 1810 geboren in Spanje, verhuist al op jonge leeftijd naar de Portugese hoofdstad. Met eerlijke arbeid kan hij zijn levensstijl niet financieren en dus begint hij op 26-jarige leeftijd met roofovervallen. Zijn werkterrein is het Aueduto das Aguas Livres (het aquaduct van het open water). Het 213 meter hoge bouwwerk over het water verzorgt de verbinding naar Lissabon en werd vooral gebruikt door eenvoudige boeren om hun producten op de markt te verkopen. De jongeman wacht hen op als ze ’s avonds naar het platteland terugkeren. Dan berooft hij hen van hun opbrengsten en gooit hen over de brugrand om het op zelfmoord te doen lijken.


Op minder dan een jaar tijd komen zo 70 mensen om het leven. Maar de dood van deze simpele boeren wordt als zelfmoord afgedaan en de politie heeft niet de minste interesse om hun zaak verder te onderzoeken. Vervolgens begint de moordenaar zich toe te leggen op huizen, die hij met roversbendes overvalt. Ze breken in het huis van een dokter in en brengen hem en zijn hele familie om. Pas dan komt de politie hem op het spoor. In 1841 werd Diogo Alves ter dood veroordeeld door ophanging.


In die tijd was een bepaalde wetenschap genaamd frenologie erg populair. Deze wetenschap gaat er vanuit dat bepaalde eigenschappen van mensen samenhangen met bepaalde delen van de hersenen en dat de samenhang tussen de schedel en de vorm van de hersenen bepalend is voor het karakter van een persoon. De wetenschappers geloven dat ze aan de hand van de schedelvorm ook criminele eigenschappen van een mens kunnen meten. Precies daarom werd ook het hoofd van Diogo Alves in een bokaal in formaline bewaard.


En tot op de dag van vandaag rust zijn hoofd op de bovenste schap van de medische faculteit van Lissabon. Ook 176 jaar later kan men het hoofd van de moordenaar bezichtigen en hem recht in de ogen kijken. De pseudowetenschap van de frenologie kon echter geen geheimen van de moordenaar blootleggen. Toen hij bij zijn aanhouding gevraagd werd of hij spijt had van zijn daden, antwoordde hij: “Slechts een keertje. Er was eens een kind dat ik moest doden. Voor ik het de dood tegemoet gooide, lachte het kind me aan. Toen voelde ik spijt.”

DEEL dit opmerkelijk stukje geschiedenis met je vrienden!

Bron en afbeeldingen: Atlas Obscura

De laatste verhalen direct in je inbox?

Als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan snel in op de ViralTrend nieuwsbrief.