669 Joodse kinderen werden door slechts 1 man gered van de Holocaust. En zo bedankten ze hem.

Tijdens Wereldoorlog II redde Sir Nicholas Winton 669 Joodse kinderen die normaal in een Nazi dodenkamp zouden eindigen. Deze video werd 50 jaar na de redding opgenomen.

Nicholas Winton is een held.

Na Kristalnacht – een vreselijke dag in november 1938 toen de Nazi’s Joodse mensen en eigendommen begonnen aan te vallen – nam het Verenigd Koninkrijk een maatregel om Joodse vluchtelingen jonger dan 17 jaar op te vangen. Ze gaven hen onderdak en een garantie van 50 Britse pond om te verzekeren dat ze later zouden terugkeren naar Duitsland of hun eigen land.

Een mooi gebaar, maar zeker niet eenvoudig voor een kind.

Het is precies hier waar Sir Winton komt kijken (en zijn moeder!). Rond Kerstmis 1938 besliste Winton om niet op vakantie te gaan in Zwitserland, zoals de meeste van zijn bankiersvrienden, maar hij besliste om naar Praag te gaan om daar een vluchtelingensysteem op te zetten voor Joodse kinderen die gevaar liepen voor de Nazi’s.

Dat deed hij aan deze eettafel in een hotel:

kamp1

Hij en zijn moeder redden 669 kinderen.

Sir Winton en zijn moeder gebruikten het systeem om zoveel mogelijk kinderen onderdak te geven in hotels en bij gezinnen. De meesten onder hen verloren hun ouders en grootouders in Auschwitz en andere concentratiekampen.

We spoelen even verder naar 1988.

Sir Winton werd uitgenodigd in een BBC show genaamd “That’s Life”. Hij zat in het publiek en dan BAM! De gastheer van de show vroeg een eenvoudige vraag: “Is er iemand in het publiek die zijn leven aan Nicholas Winton te danken heeft?”

kamp2

Al de kinderen die hij 50 jaar geleden had gered, zaten gewoon naast hem in het publiek!

kamp3

We zeggen altijd dat we de slechte dingen nooit mogen vergeten om te vermijden dat ze opnieuw zouden gebeuren. Maar we mogen evenmin NOOIT de goede dingen vergeten. Zoals deze moedige man die 669 kinderen van de Nazi’s redde!

kamp4

DEEL dit bericht om deze held te eren!


    Bron: YouTube en Upworthy

    De laatste verhalen direct in je inbox?

    Als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan snel in op de ViralTrend nieuwsbrief.