De 11-jarige laat trots aan zijn vrienden zijn vondst zien. Een minuut later vindt de moeder een gewond lichaam op straat

Waarschuwing: Dit artikel bevat foto’s die sommige lezers als schokkend zouden kunnen ervaren.

Het leven van de 11-jarige Kolya Nizhinkovsky uit het Oekraïense dorpje Mariupol zou op 24 augustus 2015 op de meest dramatische manier veranderen. Het land is immers in oorlog. Maar niettemin gaat het leven gewoon voort: zo ook de noodlottige dag waarop Kolya met zijn vriendjes buiten speelde. De jongens genieten volop van het goede weer en spelen hun favoriete spelletje: zo dicht mogelijk in de buurt van de oude militaire basis geraken.

bom1

Afbeelding: Flickr/photos/monusco

Maar die dag komen Kolya en zijn vriendjes niet ver, want in het gras vinden ze iets wat veel spannender is. Koya toont met trots zijn vondst aan zijn vriendjes: een groot donker object uit metaal. Het is een raket van een raketwerper – echt oorlogstuig dus. Maar de kogel is te zwaar. Hij laat het uit zijn handen vallen en de bom ontploft.

De familie van de jongen woont niet ver weg. De moeder van Kolya herinnert het voorval zich nog alsof het gisteren was. “Ik hoorde een luide explosie en rende meteen naar buiten. Het was verschrikkelijk. Het leek wel of iemand de kinderen door de gehaktmolen had gedraaid. Kolya lag langs de kant van de weg. Zijn benen waren nog maar rauwe lappen vlees.”

De kinderen worden meteen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis overgebracht. De toestand van Kolya is zo erg dat hij in een kunstmatige coma wordt gehouden. Als hij ontwaakt is zijn toestand nog steeds kritiek. Aan een oog is hij blind en hij kan niet meer bewegen. Zijn hele lichaam zit onder de brandwonden.

Moeder Alla is verwoest. Ze kan de levensreddende behandeling voor haar zoon niet betalen en hoopt op een wonder. Dat wonder dient zich aan in de persoon van Elena Kuneva, een activiste van een lokale liefdadigheidsinstelling. Als Elena lucht krijgt van het verhaal van de jongen rept ze zich naar het ziekenhuis om hem te ontmoeten.

Weken na de explosie ligt Kolya met een angstpsychose aan zijn bed gekluisterd. Elena brengt veel tijd met de jongen door en laat hem foto’s van beroemde gehandicapte sportmensen zien. Zo kan ze de jongen ervan overtuigen dat het leven nog altijd zin heeft.

In samenwerking met een Canadese liefdadingsinstelling begint Elena geld in te zamelen voor de jongen. Er komen genoeg schenkingen binnen en de elfjarige wordt in december 2015 naar Montreal in Canada overgevlogen.

Daar ondergaat hij verschillende ingrepen. Omdat de jongen zo snel groeit, moeten de artsen de prothese voortdurend aanpassen. Hij krijgt tegens een oogtransplantatie zodat hij weer uit beide ogen kan zien.

Kolya moet alles weer opnieuw leren. Maar hij is sterk gemotiveerd. Hij leert terug lopen, zwemmen, schrijven en zelfs voetballen.

De moeder is erg ontroerd door de steun van de mensen in Canada: “Mensen brengen ons geschenken en snoep. We krijgen zelfs speelgoed en kleding.”

Ondertussen is Kolya in Canada uitgegroeid tot een plaatselijke beroemdheid. Hij mocht zelfs op visite bij minister-president Justin Trudeau.

Op 22 november 2016 was dan eindelijk de grote dag aangebroken: Kolya keert terug naar Oekraïne. Als hij terug in Mariupol aankomt, staat hem een geweldige verrassing te wachten.

Er werd namelijk zoveel geld bijeen gebracht dat de inwoners een nieuw huis voor hem en zijn familie bouwden, ver weg van de plaat van het vreselijke ongeval. Volgend jaar kan de familie al verhuizen. Hij heeft nog wel medische opvolging nodig, maar zijn vooruitgang is opzienbarend. We wensen hem alleszins een volledig en spoedig herstel toe!

Oorlog is het ergste wat de mensheid heeft voortgebracht en vaak zijn het onschuldige mensen en kinderen die het hardste lijden. Sinds het begin van het conflict in 2014 kwamen naar schatting meer dan 10.000 mensen om het leven. Kolya en zijn familie dachten dat ze buiten oorlogsgebied woonden, maar oorlog kent helaas geen grenzen.

DEEL dit inspirerende verhaal met je vrienden op Facebook!

Bron: Facebook / Elen Kuneva en Heftig

De laatste verhalen direct in je inbox?

Als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan snel in op de ViralTrend nieuwsbrief.